Om om

 

tw-_briefcases_dec08_009

photo: ©Graeme Mitchell 2008

 

…Fik mig til at undres: Afhænger det sete af øjnene?

 

Reklamer

20 thoughts on “Om om

 1. Det korte svar: Ja!

  To sjæle der deler et billede, deles af deres forskellige grundlag for at fatte. Det gælder jo både visuelle og verbale billeder 🙂

  Som når piloten tegner et får i Den lille prins …

 2. Jeg tror helt sikkert at det sete afhænger af øjnene. Det sete er også noget i sig selv, en slags objektiv eksistens, men dén er der ingen der nogen sinde ser. For vi tilføjer alt hvad vi kigger på, vores egne “fordomme”. Vi farver det vi ser, ud fra hvad vi har i kufferterne. Eller ser så vidt som vores indre horisont tillader. Eller noget i den stil. Tror jeg.

  Kærlige, med-undrende hilsner

 3. Tosommerfugle:

  Men er min ballast farvende for det sete, eller akklimatiserer jeg mig ift omgivelserne, hvorved jeg får en bagage at bære. Med og mod ig?

  E jeg en kamæleon?
  Er verden kamæleonistisk ( 😉 ) ?
  Er der overhovedet noget. Der er?

 4. Janne:

  Jeg ved kun, at jeg selv kan vælge, om jeg holder af farven rød eller ikke…Eller blå for den sags skyld.

  Jeg kan ikke forklare farven.Jeg kan ikke vide mig skker på, om min blå er din blå.
  Men jeg kender EN blå.
  Og jeg vil gerne høre om DIN blå.

  Alt er måske nuancer.
  Men er jeg dermed altid alene med mine drømme, mine valg, mine farver????

 5. Ja, Silhuet, du er fundamentalt alene, og jeg er fundamentalt alene, sådan oplever jeg det. Vi kan aldrig se med andres øjne. Alt vi kan gøre, er at lytte og prøve at gengive så godt vi har indlevelse og fantasi til, så den anden føler sig modtaget.

  Den oplevelse eller erkendelse bringer mig paradoksalt nok UD af ensomheden. For når jeg ved at jeg er fundamentalt alene, behøver jeg ikke forvente noget bestemt af den anden. Og den anden kan møde mig uden at møde en forventning om at skulle “være enig” eller “kunne give mig ret” for at høre sammen med. Og så kan et egentligt møde mellem to unikke mennesker finde sted.

  (Jeg ved ikke om du egentlig spørg mig, men nu har jeg svaret. Om ikke andet fordi jeg bare havde lyst :-D. Undskyld hvis jeg overøser dig med noget du allerede har fundet DIT svar på).

  Mange kærlige tanker

 6. Vi akklimatiserer os til det stærkt farvede billede vi ser af omgivelserne. Samler bagage som passer med den vi allerede har.

  Vi kan aldrig nogensinde blot se hvad der er, men ser som vi har lært at se. Alt for mange glemmer dette, og tror at deres egen oplevelse er udtryk for den absolutte sandhed, og føler sig kaldede til at udbrede denne til andre, som netop hellere end gerne vil have svarene serveret – uden at skulle finde dem selv.

  Et lille og banalt eksempel på vores farvede måde at se på er navnet “Fish Kill”. Det betyder ikke hvad de fleste umiddelbart tolker. Navnet kommer af en å, som hollandske immigranter kaldte “Vis Kill”. Det kan åbenbart oversættes som noget i retning fiske-åen. Altså en å fyldt med fisk. Sprogligt tror jeg at “kill” har rod til fælles med det danske “kilde”.

  Derfor er det jo alligevel rimeligt at overveje hvilken retning at dræberiet måske går i – men det er blot løsrevet fra den betydning som navnet opstod i.

 7. Janne:

  Du er mere end velkommen til at øse. Af erfaringer, efterlysning på erfaring og i bedste fald erfaringens sum der voksr af ørerne der lytter og øjnene der ser. Ikke det samme. Men sammen.

  Så længe vi tør se. I samme retning. Og dele hvad vi ser. Og turde se, hvad vi ikke kan se.
  Så føler jeg mig ikke alene.

  Jeg vinker lige til dig. Fra min ø. Til din ø. Jeg kan godt se dig 😉

 8. tosommerfugle:

  Jeg er både enig og uenig. For det lægger et voldsomt ansvar på mig (og alle andre), at alt hvad jeg oplever er min egen association.
  Min fortid er, hvad jeg gør den til.
  Mine traumer er ikke større, end den betydning jeg tillægger dem. Det er jo en frihed. Med mindre de strammer så meget om halsen, at garnet kvæler barnet.
  Der så. Engang?

  Det er både godt og ondt med al den frihed. Alt det ansvar. Nogle øjne er muligvis bedre rustede til at skelne mellem farverne end andre? Til at skærme for solens stråler og til at se i nattens mørke?
  Er de så mere fri end de øjne, det mangler lidt filter???

  Og tusind tak for din fine og omhyggelige udredninger omkring dræberfisken, der blev til en ønskebrønd. Man skal ikke altid skue hunden på hårene 😀

  Kæmpelnus

 9. Jeg siger ikke at alt hvad du oplever er din egen association, blot at denne gør en stor forskel for hvordan du oplever. Jvf. tom kontra fuld flaske, for nu at være lidt bevidst banal.

  Hvem kan klippe traumernes garn? Det kan kun du. Hvis du accepterer at du kan. Påtager dig et ansvar der ikke påhviler dig. Det ansvar er mindre tungt end fortidens bagage, fra dengang barnet så. Og betyngedes.

  Ansvaret bliver en nydelse. Been there. Done that.

  🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s